Pe 15 martie 2019 au fost organizate evenimente care au sărbătorit Ziua internațională a discursului în peste 100 de țări de pe glob, iar România nu va lipsi de pe hartă.
Această zi a fost lansată de Simon Gibson în 2015, la forumul democrației din Atena, în urma efortului acestuia de a construi o bază gratuită de discursuri contemporane și istorice.
Ce sărbătorim de fapt prin această zi?
Puterea discursului de a aduce comunități împreună, de a ne inspira, de a împărtăși idei și emoții și în cele din urmă de a ne transforma viețile.
Ai conștientizat vreodată importanța discursului în fața unui public?
Chiar dacă ne imaginăm acum vorbirea în public ca având loc într-o sală sau piață publică, discursul poate fi văzut ca fiind o comunicare în fața unui public format din câteva persoane.
Oamenii vorbeau în grupuri din cele mai vechi timpuri și această abilitate i-a ajutat să supraviețuiască, să
construiască împreună comunități și să exploreze noi idei pentru îmbunătățirea vieții.
Deși sunt dovezi că oamenii se antrenau în vorbirea cu publicul încă din Egiptul antic, primele lucrări atestată de oratorie au peste 2000 de ani și vin din Grecia antică, începând cu Demostene și Aristotel (care este și primul profesor cunoscut de oratorie).
Oratorii romani au copiat inițial tehnicile de grecești de retorică, apoi au dezvoltat această activitate într-o curiculă completă, care includea instruirea în gramatică și exerciții de pregătire pentru discursuri publice.
Stilul latin de retorică, influențat puternic de Cicero, a fost stilul principal de oratorie până la începutul secolului 20, când transformările culturale și evoluția științei au schimbat stilul înr-unul mai puțin formal.
În ziua de azi, unii asociază discursul public cu vorbitorii motivaționali sau au impresia că doar oamenii care folosesc aceste abilități în mod excepțional în munca lor au nevoie să le învețe sau să le practice.
La ce ne poate folosi în mod practic discursul public și stăpânirea acestuia, indiferent de domeniul în care activăm?
Stăpânirea abilităților de prezentare cu publicul ne poate ajuta în mai multe situații decât ne imaginăm: să comunicăm cu mai multă încredere în orice circumstanță socială, să ne remarcăm la locul de muncă, să influențăm pozitiv colegii sau chiar prietenii și familia și este o unealtă excepțională pentru antreprenori sau manageri.
Anul acesta am sărbătorit în România Ziua discursului internațional la Liga vorbitorilor în public – un grup de suport fondat acum 4 ani, care organizează evenimente de public speaking și dezvoltare personală.
Prin crearea unui mediu prietenos și cald, cei care participă pot ieși mai ușor din zona de confort și pot învăța să vorbească în public într-un mod integru, reușind astfel să își transmită ideile într-un mod convingător și autentic.
Poți vedea mai jos poze de la evenimentul prin care am sărbătorit această zi:
Niciun comentariu