Probabil că următorul dialog îți este cunoscut:

— Ieri am fost la un eveniment de dezvoltare personală.
— Și, cum a fost?
— Nimic nou. Pierdere de timp.

Nu știu care este opinia ta, însă foarte mulți oameni se îndoiesc de eficiența dezvoltării personale.

Într-un fel, acest domeniu al dezvoltării personale nu a adus nimic nou. Conceptele și principiile sunt vechi. Ele doar au fost adaptate vremurilor noastre. Au apărut noi perspective de a le privi și noi moduri de a le aplica, însă principiile sunt vechi. Și au trecut testul timpului.

În esență, nu este nimic rău în această actualizare. Făcută cum trebuie, ea este utilă și chiar necesară. Însă, din dorința de a le da un aspect nou, s-a exagerat cu acest proces de modernizare a principiilor vechi.

Drept urmare, au răsărit prea multe concepte psihologice, convingeri de tot felul, idei și tehnici “de ultimă generație”. Dezvoltarea personală a devenit un domeniu foarte vast… și foarte complicat. Cu atâtea concepte și metode, nici nu știi de unde să începi.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, au apărut și nenumărați “experți în dezvoltare personală”, fiecare cu perspectiva și metodele lui.

Unii dintre ei susțin sus și tare că tu “nu ai limite” și că “poți fi oricine vrei în viață” (doar pentru simplul fapt că-ți dorești). Alții pretind că ei dețin “soluția” problemelor tale, acea “singură schimbare” pe care trebuie s-o faci și toate visurile tale vor deveni realitate. Iar alții îți vor spune, pe un ton foarte grav, că trebuie să te schimbi total dacă vrei să faci ceva în viață.

În această multitudine de concepte și “experți”, te întrebi “Pe cine să asculți mai întâi?”

Eu nu sunt un “expert”, însă cel mai bine ar fi să-ți asculți vocea interioară. Acea voce care-ți șoptește că și tu ai valoare, că și tu ai potențial… că și tu poți realiza ceva remarcabil cu viața ta. Întrebarea este “Cum?”

Este convingera mea, și nu doar a mea, că “răspunsul” se află în interiorul fiecăruia dintre noi. La urma urmei, nimeni nu te cunoaște mai bine decât tine. Nimeni nu poate ști cu adevărat care sunt aspirațiile tale, care sunt frământările tale, care sunt insecuritățile tale. Tu știi cel mai bine aceste detalii lăuntrice.

Fiecare om este unic și nu există o “soluție” sau o “rețetă” universală, care să funcționeze pentru toți. Mai degrabă, fiecare om are responsabilitatea de a-și făuri singur drumul care duce către împlinire.

O parte a soluției este să cauți în interior și să-ți găsești pasiunea, să-ți găsești determinarea și să afli ce vrei să faci cu viața ta. Nimeni altcineva nu o poate face în locul tău.

Cealaltă parte a soluției o vei găsi în exterior. Aici intervin beneficiile dezvoltării personale — ideile și inspirația.

Imaginează-ți că vrei să călătorești către o destinație nouă, unde n-ai mai fost niciodată. Te-ar ajuta enorm dacă cineva, care a făcut deja această călătorie, ți-ar spune care sunt lucrurile interesante pe care le vei întâlni în calea ta, care sunt pericolele de care trebuie să te ferești, care este cel mai scurt drum. Călătoria ta ar fi mult mai plăcută și mult mai rapidă.

La fel se întâmplă și atunci când citești o carte sau asculți povestea de viață a unui om care a reușit deja. Înveți foarte multe din experiența lui. Te inspiră să pornești și tu în această călătorie.

Iar ideile te ajută să treci mai ușor peste obstacole și să-ți atingi obiectivele mai rapid decât dacă ai fi învățat doar din propria experiență.

Însă, toate răspunsurile pe care le găsești în interior, toate ideile și inspirația din exterior sunt egale cu zero… dacă nu acționezi. Acțiunea este componenta finală a soluției.

Să aplici ce ai învățat, să experimentezi, să vezi ce funcționează, ce nu funcționează și ce trebuie schimbat sau îmbunătățit. Să testezi valoarea acelor idei punându-le în practică. Și să reiei acest proces de aplicare a ideilor și de evaluare a rezultatelor.

Abia acum putem vorbi despre un proces real de dezvoltare personală:

Idei (și Inspirație) + Acțiune = Dezvoltare

Încă ceva înainte de final. Dacă ai ajuns să citești până aici, probabil că te-ai săturat de câte ori ai întâlnit expresia “dezvoltare personală”. Unii au sugerat că însăși această expresie are o conotație negativă. Doar la auzul cuvintelor “dezvoltare personală”, oamenii se îndepărtează. Și poate că au dreptate.

Sincer să fiu, nu am auzit nicăieri că un atlet “se dezvoltă personal” zilnic. El se antrenează zilnic, el progresează zilnic și devine un atlet mai bun. Poate că ar trebui să încetăm a mai vorbi despre dezvoltare personală și să începem să vorbim despre cum să devenim mai buni, cum să progresăm.

Așadar, vrei cu adevărat să te îmbunătățești? Vrei să progresezi? Privește în interior pentru a găsi răspunsuri. Caută în exterior ideile și inspirația pentru a evolua mai rapid. Și, cel mai important, acționează. Aplică ce ai învățat.

Iar dacă ai nevoie de un “teren de antrenament” unde să-ți testezi disciplina și determinarea, Liga Vorbitorilor în Public este locul unde vei întâlni oameni pasionați și unde vei descoperi idei și inspirație. Aici noi facem lucrurile diferit — ne antrenăm și progresăm, devenim mai buni prin acțiune.

Așa că… să lăsăm vorbăria și să trecem la treabă!

Inspiră mai departe